Magyar Tájak

🏞️A Káli – medence méltán kapta a magyar Provence, becenevet, de vannak, akik a magyar Toscananak hívják.

A kicsiny méretű Káli-medence megannyi látnivalójával és különleges geológiai értékeivel valóságos kincsesládának számít a „magyar tenger” partján. Ha egyszer megszemléled a salföldi Kőtengert és végig tekintesz Hegyestűig, vagy elmerengsz Kővágóörs templomdombján, esetleg felfedezed a Kornyi-tó élettel teli vízi világát, hamar megérted, hogy miért is nevezik a maga nyolc falujával ezt a medencét mediterrán vidéknek!

😍A különleges látnivalók, természeti kincsek, történelmi helyek mellett, sokan egyszerűen csak annyit mondanak, ez a hely, maga az életérzés.

Tény, hogy aki egyszer erre jár, újra vissza akar majd térni ide.

👆🏻Az egykor itt élő népek egyszerű ételeket fogyasztottak, péládul krumplilevest, de szintén kedvelt étel volt a suszterpörkölt.

Aki manapság erre a vidékre látogat, ne lepődjön meg, ha több helyen is mandulás édességgel kínálják, ugyanis szinte minden ház kertjében van egy mandulafa.

🍷A káli borokban a föld üzen nekünk! A Káli-medence borászatainak (esetleg éttermeinek) kínálatát böngészve olyan nevekre bukkanunk, mint Kőróka, Káli kövek, Kavics vagy Mi a Kő. Ezt a vidéket nemcsak építészeti, hanem borászati szempontból is meghatározza a kő, azaz a talaj. A Balaton-felvidéki borvidék káli szegletét a vulkanikus talaj jellemzi, de a rétegekben megtalálható a tufa, a bazalt, a mészkő is.

A Káli-medence fővárosának Köveskált tartják, ami a Balaton északi partvidékén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Káli-medence szívében helyezkedik el. Nem meglepő, hogy Penziás Réka és férje Kovács Gábor itt nyitotta meg a Mandilla panziót. A love projectként létrejött vállalkozás tulajdonosai számára a Káli-medence mindig is kiemelkedő jelentőséggel bírt, szerelem volt első látására és az évek folyamán az ötletből terv, a tervből pedig nagyszabású vállalkozás alakult ki, amely a kompromisszumok nélküli nyugalom megteremtését tűzte ki célul.

Minden szoba más – más stílusban lett kialakítva.

🥄A mediterrán gasztronómiai fogásokért Kozma Zoltán séf a felelős, akinek kiemelten fontos, hogy a változatos bisztró ételek friss és szezonális alapanyagok felhasználásával készüljenek, előnybe részesítve a helyi termelőkkel való együttműködést. A gasztronómia alapjait a séf segítségével, saját szervezésű főzőklubokban is elsajátíthatják az idelátogatók, s hogy az élmény még komplexebb és páratlanabb legyen, a panzió saját borospincéjében kóstolhatják a fogásokhoz passzoló borokat.

Still hungry? Here’s more